A belvárosi ingatlanok specialistája!

Central Home

Central Home

Legyen a mi házunk is ökoház!

2015. október 09. - Central Home

Az idei "Év Háza" országos építészeti pályázat fődíját idén egy szentendrei ökologikus családi ház nyerte meg. A természettel teljes összhangban, organikusan működő ház minket is elgondolkodtatott a környezettudatosságról.

Nem szükséges nagyszabású átalakításokba kezdenünk ahhoz, hogy a saját otthonunk is környezetbarát legyen. Takarékossá válni könnyebb, gyorsabb, és nem utolsó sorban olcsóbb, mint hinnénk. A következőkben bemutatunk néhány trükköt, amivel egyszerűen csökkenthetjük saját ökológiai lábnyomunkat.

1. Energiatakarékosság

El sem hinné, mennyi energia spórolható mindössze azzal, hogy kihúzzuk a konnektorból az éppen nem használt elektronikus készülékeket, hosszabbítókat, telefontöltőket, számítógépet stb., hiszen ezek standby üzemmódban is fogyasztanak áramot. Kerüljük el a felesleges fogyasztást, ezzel jelentősen spórolhatunk a számlánkon is.

Ruházzunk be a régimódi villanyégők helyett energiatakarékos izzókra, amelyek akár 80%-kal is kevesebbet fogyasztanak. Ne hagyjunk égve semmilyen világítást, ha kilépünk a szobából!

2. Víz

Ahogy a legtöbb nagygép, így a mosogatógép és a mosógép is rengeteg vizet és áramot fogyaszt. Fordítsunk rá időt, hogy megtanuljuk ezek helyes és takarékos használatát (pl. ne indítsunk el egy mosást kettő darab zoknival a dobban). Ha pénztárcánk engedi, vásároljunk tudatosan - érdemes eleve egy öko-gombbal vagy alacsonyabb fogyasztással rendelkező gépet beszerezni.

Sokaknak rossz szokása, hogy fogmosás, borotválkozás közben nyitva hagyja a fürdőszobai csapot - ezt kerüljük el. Ügyeljünk a csöpögő csapokra is, ha szükséges, javítassuk meg, mielőtt a vízzel együtt elcsöpög a havi vízszámla akár duplája is!

2. Szelektív szemétgyűjtés

Ha eddig nem gyűjtöttük külön a műanyagot és a papírt, ideje elkezdenünk. Ma már gyakorlatilag minden településen található kihelyezett szelektív hulladékgyűjtő, így nem kell többet sétálnunk, mintha csak a legközelebbi szeméttárolóhoz vinnénk le a zsákokat.

3. Fűtés

Egy túlfűtött lakás nem csak a pénztárcánknak, de az egészségünknek is árt. 20-21 °C már kellemes hőmérséklet télen is, de ha mégsem tűnik annak, inkább húzzunk vastagabb pulóvert, vagy aludjunk dupla takaró alatt. A fűtéssel való takarékoskodáshoz hozzátartozik a megfelelő szellőztetés is. Egy rövid, de hatékony kereszthuzat után könnyebben visszamelegszik a szoba, mint a hosszabb időre résre nyitva hagyott ablak mellett.

Érdemes továbbá ellenőrizni a nyílászáróink állapotát. A megfelelően szigetelt ajtók, ablakok és falak csökkentik a fűtésszámlát.

4. Közlekedés

Ha tehetjük, a jól megszokott autózás helyett reggelente válasszuk a tömegközlekedést vagy a kerékpárt! Utóbbi nemcsak csendes és fenntartható közlekedési eszköz, de remek kondiban is tart, és fellendíti a szervezetünket az álmos reggeleken. Ha autó helyett pedig a buszokat, villamosokat, metrókat választjuk, kevesebb autó lesz az úton, csökken a kibocsátás, kevesebb lesz a közlekedési dugó. A forgalom folyamatossá válásával mérséklődik a levegő- és zajszennyezés.

5. Apró praktikák

Bevásárlásnál a műanyag zacskó helyett inkább vigyünk otthonról egy nagyobb méretű vászontáskát, kosarat, vagy egy kifejezetten erre a célre használt bevásárlótáskát.

Olyan élelmiszereket vásároljunk, amelyek üvegben, kerámiában vagy konzervben vannak tárolva, amelyeket később felhasználhatunk. Minél távolabbról származik valami, valószínűleg annál több tartósítószert kellett hozzáadni, nem utolsó sorban pedig annál több üzemanyagot kellett felhasználni ahhoz, hogy az adott termék eljusson hozzánk. Előrecsomagolt, mű hatású élelmiszerek helyett inkább látogassunk el egy piacra, ahol biztosan tudjuk, honnan kerül hozzánk a termék.

Ma már szinte minden mosó- és tisztítószernek van környezetbarát változata, de ha ezeket nem engedhetjük meg magunknak, nyúljunk vissza a jól bevált, hagyományos anyagokhoz, mint például a mosószóda, a citromlé, a szódabikarbóna vagy az ecetsav.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://centralhome.blog.hu/api/trackback/id/tr807952118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása