A belvárosi ingatlanok specialistája!

Central Home

Central Home

Hogyan alkudjunk lakásra?

2015. május 21. - Central Home

Az, hogy mennyire tudunk egy lakás kapcsán alkudozni, nagyban függ az adott régió vagy a város ingatlanpiaci helyzetétől.

kezfogas02_flickr.jpg
Azonban általánosságban elmondható, hogy körülbelül 7-10 százalék engedményt tudunk kialkudni egy használt lakásnál, illetve családi háznál. Ha ennél magasabb százalékos árengedményt szeretnénk biztosítani magunknak, akkor ássunk egy kicsivel mélyebbre a lakáskínálatok között! Nagyobb eséllyel kaphatunk akár 20%-os kedvezményt, ha olyan ingatlant szeretnénk megvásárolni, amelyet a tulaj már hosszabb ideje próbál meg eladni, ilyenkor természetesen már a lakás kínálati ára is le lett csökkentve. A másik eshetőség pedig az, hogy ha az eladó sürgősen tovább szeretne adni ingatlanán, így az értékesítés meglehetősen "Up to day".


Új lakás vásárlása esetén engedmény helyett inkább arra nyílik lehetőség, hogy a vásárló több szolgáltatásban részesüljön. Ilyen szolgáltatásnak számít például a bútorral berendezett szoba/lakás, a parkoló vagy garázshelység, esetleg a klímaberendezés.


Az első számú lehetőséget a jó alkura szerintem mindenki ismeri, ez pedig a készpénzes fizetés. Ha a vevő képes egy az egyben kifizetni a lakás vételárát az értékesítőnek, akkor ezzel sok időt spórol meg az eladó számára, ugyanis így nem kell hónapokat várni a lakáshitelezési ügyintézés folyamatának lezajlására. És hát jól tudjuk, hogy minden szentnek maga felé hajlik a keze, ez a megoldás sokkal jobban megéri.


Hívjunk szakembert!
Saját magunk helyzetét könnyítjük meg, ha olyan emberrel megyünk el lakásnézőbe (legyen értékesítő vagy műszaki ügyekben jártas személy), aki valamit konyít az előírt hivatalos szabályokhoz, így a néhány tízezer forintba kerülő szakember garantáltan talál olyan hibát, amely a lakás árát lényegesen lecsökkentheti.Win again! :)


Ledolgozott engedmény
Ha találunk bárminemű hibát az ingatlanon, akkor nem feltétlen kell érte pénzt kérnünk. Megállapodhatunk abban is, hogy a kért lakásárat kifizetjük, azonban a javítási költségeket az előző tulajdonos, vagy a konkrét tulaj állja nekünk. Mindenki jól jár, ugye?


Az idő pénz
Kezdjük el nézegetni az újlakás-beruházásokat, mert érdemes! Ha olyan épületet választunk, ahol még csak most kezdődtek el az építési munkálatok, akkor számos előnyt élvezhetünk azokkal szemben, akik későn eszméltek föl a kínálatra. Beleszólhatunk például a belsőépítészeti megoldásokba, mint a burkolat, vagy a falak színe, a szobák elosztása. Így sokkal inkább személyreszabottabb otthont teremthetünk magunk, és családunk számára.


Tárgyalási technikák
A vevő elsődleges fegyvere a pókerarc! Ha alkuba kezdünk, akkor nyugodtan hivatkozhatunk arra, hogy már sok lakást néztünk meg, amelyek a jelenlegin kívül még szóba jöhetnek, ezért nyugodtan lehet árengedményt kérni. Ilyenkor az eladó szembesül azzal, hogy meg kell küzdenie a vevőiért, máskülönben alul marad ebben a versenyben.


A tájékozottság sosem hátrány! Érdemes megtekinteni az eladó lakás környékén még 2-3 ingatlant, így felbecsülhetjük, hogy a tulajdonos reálisan határozta-e meg az ingatlan vételárát. Ha a személyes megbeszéléskor ezeket a tényeket a tulajdonos elé felmutatjuk, akkor igen erős érv lesz a kezünkben, amely a zászlót magunk felé fordítja.
Igaz, hogy a lakáshibákat az előnyünkre kovácsolhatjuk, azonban ne akarjunk mindenáron hibát találni az ingatlanon. Könnyen beleeshetünk ebbe a hibába, így a tulaj arrogáns lehet a későbbiekben és kevésbé lesz hajlamos az árcsökkentésre.


Ne várjunk a következőre!
Végül szolgálunk egy jó tanáccsal a lakáseladók számára is. Ők se maradjanak már ki a sorból.
Az ingatlanközvetítők alap mondása így hangzik: Az első ajánlat, a jó ajánlat! Ne ragaszkodjunk túlságosan a kezdeti eladási árhoz, mert az eladási procedúra hamar hosszadalmassá válik. Előfordulhat, hogy a hosszú piaci pályafutás során folyamatosan kell majd csökkentenünk ingatlanunk árát, amely szintén nem nyereséges. Ma már sokkal inkább a vevők diktálnak, semmint az eladó, így tanuljunk meg kompromisszumot kötni!

A bejegyzés trackback címe:

https://centralhome.blog.hu/api/trackback/id/tr277475688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása