A belvárosi ingatlanok specialistája!

Central Home

Central Home

Milyen kiadásokra számítsunk lakásvásárlás során?

2015. június 11. - Central Home

 

lakasvasar.jpg

Egy ingatlan megvásárlása komoly lépés életünkben, ezért fontos minden eshetőségre felkészülni, és számításba venni minden olyan költséget, amely az adásvételi szerződés folyamán felmerülhet.


Az elsődleges, legfontosabb és leginkább egyértelmű összeg, ami ilyenkor eszünkbe jut az ingatlan vételára. Ezzel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy az internetes portálokon feltüntetett összegek csupán irányárnak minősülnek, a végleges árról a személyes egyeztetés után lehet beszélni, ez azt jelenti, hogy szerződéskötéskor lehetőségünk adódik egy alacsonyabb összegben megállapodni.


A második legmagasabb kiadási tételt a a vagyonszerzési illeték illeti, ami attól függően alakul, hogy mennyiben határozzák meg az ingatlan vételárát. Hasonlóképpen, mint az előző bekezdésben, a vagyonszerzési illeték alapjának az ingatlan tehermentes értéke szolgál. Fontos kiemelni azonban, hogy abban a helyzetben, ha a vevő másik lakástulajdonát a vásárlást megelőző vagy azt követő egy éven belül eladja, az illeték alapja a vásárolt és az eladott lakástulajdon - terhekkel nem csökkentett - forgalmi értékének a különbözete lesz. 

Valamennyi eljárás során figyelnünk kell arra is, hogy ügyvéd, illetve közjegyző részére fizetendő díjkitétellel is számolnunk kell, hiszen az ingatlanügyekkel ( tulajdonjog keletkezése, módosulása, vagy megszűnése) kapcsolatos hivatalos dokumentumok elrendezésére az erre szakosodott személy jóváhagyása szükséges.
Adásvételi eljárás során ezen kívül sor kerül még az ingatlan-nyilvántartás eljárása során felmerülő közigazgatási szolgáltatási díj megfizetésére. Ennek keretében egy 6.600 forintos összeg - soron kívüli eljárás iránti kérelem esetén 10.000 forint - teljesítésére kell számítanunk.

Összességében tehát, ahhoz, hogy minden eljárás akadály nélkül teljesüljön, érdemes figyelnünk ezekre a részletekre.

A bejegyzés trackback címe:

https://centralhome.blog.hu/api/trackback/id/tr997534426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása