A belvárosi ingatlanok specialistája!

Central Home

Central Home

CSOK egyszeregy

2015. október 29. - Central Home

2015. július 5. óta elérhető a Családok Otthonteremtési Kedvezménye, röviden és frappánsan a CSOK, ami az új és használt lakások vásárlására egyaránt igénybe vehető, nem visszatérítendő támogatási rendszer.

A megújult szocpol népszerűnek bizonyult a lakosság körében, a portfolio.hu információi szerint októberig több, mint ötezren igényelték.

A következőkben röviden összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat, hogy megkönnyítsük a navigálást a támogatások és hitelek útvesztőjében.clipart-family-clip-art-pictures-family.jpg

Kik vehetik igénybe?

  • Házastársak, élettársak, egyedülállók már meglévő gyermek(ek) és a terhesség betöltött 24. hetét követően magzat(ok)
  • A 40. életévüket be nem töltött házaspárok a nevelt gyermekek számától függetlenül legfeljebb két gyermek vállalása esetében (megelőlegezett családok otthonteremtési kedvezménye),
  • A kedvezményt korábban
    született gyermeke után igénybevevő a később született gyermeke után is a lakáscélú hitelintézeti kölcsönszerződésből (2015. július 1-jét követően kötött) eredő tartozás törlesztésére, a lakáscélú hitelintézeti kölcsönszerződés megkötésének időpontjában érvényes összegben és feltételek szerint.

Ki után vehető igényelhető?

A kedvezményre jogosult igénylő a vele közös háztartásban élő, általa eltartott és a felépített vagy megvásárolt lakásba vele együtt beköltöző

  • Vér szerinti és örökbe fogadott gyermeke után
  • Gyámsága alatt álló, legalább egy éve vele együttélő és általa eltartott gyermek után, ha az igénylő vállalja, hogy a gyámság három éven belüli megszűnése esetén a családok otthonteremtési kedvezményét visszafizeti
  • Megelőlegezett kedvezmény: új, összkomfortos lakás építéséhez és új lakás vásárlásához, legalább komfortos használt lakás vásárlásához, továbbá meglévő legalább komfortos lakás bővítéséhez is igénybe vehető. Fiatal házaspár (egyik fél sem töltötte be a 40. életévet) - a meglévő gyermekei számától függetlenül - legfeljebb két születendő gyermek után. A teljesítési határidő egy gyermek vállalása esetén 4 év, két gyermek vállalása esetén 8 év.

A családok otthonteremtési kedvezményét egy gyermek után csak egyszer lehet igénybe venni.

Mire használható?

  • Új építésű, vagy használt, de legalább komfortos ingatlan vásárlása, amelynek adásvételi szerződése max. 120 nappal előzi meg a szocpol igénylését
  • Lakás vagy családi ház bővítéséhez, ha az ingatlan bővítése a támogatás igénylését követően kezdődik el
  • Új lakások építéséhez a használatbavételi engedély kiadása előtt.

Mitől függ a támogatás mértéke?

  • A meglévő és a vállalt gyermekek számától (nem beleértve azon gyermeket, aki után az egyéb lakáscélú állami támogatásokról szóló jogszabályok szerint vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatást már igénybe vettek)
  • A lakás hasznos alapterületétől
  • A lakás energetikai besorolásától (új lakás esetén legalább "B" vagy ennél jobb minősítés, használt lakás esetén nincs minimum elvárás)

A CSOK összege a következők szerint alakul:

csok.pngForrás: kormany.hu

Hol igényelhető?

A támogatást a pénzintézeteknél kell igényelni. Azoknál a hitelintézeteknél igényelhető a CSOK, melyek a támogatás nyújtására vonatkozóan a lakásgazdálkodásért és lakáspolitikáért felelős miniszterrel és a Magyar Államkincstárral erre szerződésük van.

A szocpolt a pénzintézetek vásárlásnál a vételár részeként egyösszegben, építésnél/bővítésnél viszont utólag fogják folyósítani, a készültségi foknak megfelelően, részletekben.

Nem kötelező felvenni mellé lakáshitelt is, de amennyiben szükség van rá, célszerű átböngészni különböző hitelintézetek ajánlatait. A fedezetül felajánlott ingatlan forgalmi értékéhez viszonyított 80%-os hitelnyújtás nem automatikus, tehát a hitelbírálat eredményétől függ, hogy az egyes bankoknál az ingatlan értékéhez viszonyítva mekkora összegű lakáshitelre lehetünk jogosultak. A szükséges önerő készpénz hiányában plusz ingatlanfedezet – például szülői ingatlan – bevonásával is pótolható.

A bejegyzés trackback címe:

https://centralhome.blog.hu/api/trackback/id/tr798031594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása