A belvárosi ingatlanok specialistája!

Central Home

Central Home

A hazai ingatlanpiac helyzete, ahogyan cégvezetőnk látja!

2014. október 31. - Central Home

A gazdasági válság nehezén úgy latszik már túl vagyunk, és a második negyedév akár nagyobb javulást is hozhat.

A Central Home, főleg belvárosra szakosodott ingatlanértékesítési hálózat rámutat, sokan elhalasztották tavaly a lakásvásárlást a kedvező szabályváltozás miatt, ami most nagyobb érdeklődést eredményez. Yizhaq Ben Ezra cégvezető elmondta: „Az idei év második félévében várhatóan emelkedni fognak az ingatlanok árai, és nőni fog a kereslet az új építésű lakásokra.”

A hitelfelvételi feltételek szigorítását 2015-től a Central Home csak látszólag tartja kedvezőtlen változásnak, ugyanis, mint mondták: a szigorítás tulajdonképpen nem jelent mást, mint a most amúgy is általános banki gyakorlat rögzítését. Az árak csökkenése már megáll, bizonyos ingatlankategóriák esetében már rövidült is az értékesítési idő... Jelenleg a helyzet kifejezetten alkalmas vásárlásra, az árak kedvezőek amellett, hogy év eleje óta akar 10-15%-ot emelkedtek a kiemeltnek tartott ingatlanok. Sok olyan ingatlan is elérhető az átlagos vevő számára, melyek a válság előtt még keresési opcióként sem merültek fel.

Abban semmi meglepő nincs, hogy az idén ősszel is nagy fellendülés volt a kis lakások piacán, hiszen a szeptemberi iskolakezdés erősen megindítja irántuk a keresletet. Már augusztusban tapasztalható volt, hogy egyre több vidéki vásárló választja a kis alapterületű lakásokat – mondta Yizhaq Ben-Ezra, a belvárosi lakásokra szakosodott Central Home ügyvezetője.

Tapasztalatai szerint főként a felsőoktatási intézményekben továbbtanuló fiatalok számára jelent ez hosszú távú megoldást. Mai hitelkerettel kalkulálva egy ilyen lakás havi költsége azonos szinten van egyhavi albérlet árával. Sok befektető is szem előtt tartja ezt a folyamatot, épp ezért választják ők is ezeket az ingatlanokat – fűzte hozzá.

Ami meglepő volt a nagy számú külföldi befektetők akik inkább nagy értékű ingatlanok iránt mutattak érdeklődést, ezzel szemben a kis kockázatot vállaló külföldi befektetők visszatérése hazánkba csupán 2-3 év múlva várható, amikor alacsony saját erővel rendelkező ügyfelek számára is újra lehetőségük lesz kedvező hitel felvételére a hazai pénzintézeteknél. Jelen helyzetben nemcsak az önerő hiánya okoz nehézséget számukra, hanem a bankok által kínált kamat mértékét is magasnak találják. Hiszen nekik is csak akkor érdemes hitelre lakást vásárolni, ha az ingatlan bérbeadásából befolyt összeg fedezi a havi törlesztő részletet.

2014 I. félévében több mint 23 ezer lakáshitelt engedélyeztek, közel 101 milliárd forint értékben. Az engedélyezett hitelek számában az előző év első félévéhez képest 33, összegét tekintve 53 százalékos növekedés következett be. 

aaa.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://centralhome.blog.hu/api/trackback/id/tr896846347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása