A belvárosi ingatlanok specialistája!

Central Home

Central Home

Mire figyelj lakásvásárláskor?

2015. május 14. - Central Home

Nem elég kitalálni, hogy milyen otthont szeretnénk magunknak, meg is kell találnunk azt! Erre manapság már több lehetőség is áll a rendelkezésünkre, azonban nem árt összeszedni néhány olyan pontot, amelyekkel jelentősen lecsökkenthetjük a csalódási faktort.

koltozes-kiemelt.jpg

Vásárlás előtt érdemes előre gondolkozni, így az igényeinkhez mérten tudunk nézelődni. Nem árt összeszedni, hogy a lakás nagyjából hol helyezkedjen el, hány négyzetméteres legyen, hány szobával rendelkezzen, illetve az sem mindegy, hogy ez az első lakásunk, vagy már gondolkozunk családban is, mert akkor természetesen az igények, és a szobák száma is változik. Csendes, zöldövezeti környéken helyezkedjen el a lakás, panelban vagy kertesben szeretnénk lakni? Új építésű, vagy felújítandó lakások közt nézelődjünk? Na és szükség van-e garázsra, vagy elegendő a tömegközlekedés?


Akár oldalakon át lehetne sorolni a szempontokat, de mindenképpen érdemes átrágni magunkat ezen a procedúrán, mert sok gondtól, elvesztegetett időtől megkímélhetjük magunkat. Ha ez megvan, akkor könnyebben le lehet szűkíteni a kört arra a pár lakásra, amelyre szükségünk van, és ha netalán ingatlanost bízunk meg, akkor az ő munkája is sokkal gördülékenyebbé válik.


Mielőtt elindulsz lakásnézőbe, érdemes olyan személyt is magaddal vinni, aki ért valamilyen szinten az épületekhez, így a legapróbb hibák is ki lesznek puhatolva. Lényeges szempont a környék, ugyanis egy későbbi eladás során növelheted ingatlanod értékét azzal, hogy jó helyen választottál lakhelyet. Mennyire zajos, családosak vagy idősebbek lakják, mennyire biztonságos a környék ... mind-mind döntő nézőpont lehet. Érdemes a környékbeli szomszédokkal is megejteni egy rövidke csevejt, hiszen ők olyan információkat is megoszthatnak, amiket a tulaj esetleg magában tartana. :)


Vásárlás előtt ne feledd el tisztázni a következő részleteket a tulajjal:
- ingatlan helyrajzi száma
- az eladó egyedüli tulajdonos-e
- közös költség van-e, ha igen, akkor az előző lakó tartozik-e valamivel
- a tartozás ugyanúgy vonatkozik a rezsiköltségre
- nyugodtan el lehet kérni a nyári, illetve téli számlákat, amelyből mi is kiszámolhatjuk az éves rezsiköltséget. Nem kell mindent elhinni elsőre abból, amit mondanak!
- van-e a lakáson valamilyen elidegenítési tilalom, bárminemű végrehajtás alatt áll-e
- hangszigeteltek-e a falak
- ki gyűjti a szemetet
Szerződéskötéskor:
- foglaló szerepel-e a szerződésben
- a tulajdonos vállal-e valamilyen jótállást
- kötbér-feltételek tisztázása
- mérőórák rögzítése
- nyilatkozat arról, hogy a lakás nincsen valamilyen cég székhelye alá bejegyezve
- sokan a gyermek nevére íratják az ingatlan, ám ilyenkor a gyámügy sem fog tétlen ülni, mindennemű mozdulatra reagál és beleszól. Legyen szó hitelfelvételről, vagy az ingatlan eladásáról.

A bejegyzés trackback címe:

https://centralhome.blog.hu/api/trackback/id/tr837456792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása