A belvárosi ingatlanok specialistája!

Central Home

Central Home

Eladásra felkészülve? Fránya papírok ...

2015. június 18. - Central Home

Magunk is meglepődünk néha, hogy bizonyos dolgok, milyen apró kis semmiségeken bukhatnak el. Így van ez az eladni kívánt ingatlannal is! Ebben a cikkben megmutatunk pár apró, de lényeges szempontot, amelyre, ha odafigyelünk, ingatlanunk 5x nagyobb eséllyel indul el a lakás kínálati piacon.

Felkészíteni egy ingatlant az eladásra nem tűnik bonyolult műveletnek, viszont némi plusz befektetett energiával és idővel, megspórolhatjuk magunknak az utolsó pillanatokban lévő kapkodást. Ez nemcsak a mi életünket könnyíti meg, de a vevők szemében is jó pontot szerezhetünk, megnövelve ezzel annak az esélyét, hogy a végső szavazat a mi ládánkba hulljon.

Amire szükség lesz:
- alaprajz (lakás, ház esetén)
- helyszínrajz (telek esetén)
-helyrajzi szám ( ez alapján lehet a tulajdoni lapot kikérni)
- fényképek

Na, de lássuk bővebben is a teendőket!

Sokan félvállról veszik a dokumentálást. Pedig az ingatlanunkhoz tartozó papírok olyanok, mint az autóhoz a forgalmi engedély. Elengedhetetlen a hatóságok számára. Márpedig a dossziénk igazán eltűr némi plusz papírlapot, pusztán a hanyagságunkon kellene egy kicsit felülkerekedni. :)

Ha minden eladó azonnal átadná az új "gazdinak" a tervrajzot, akkor bizony nem is lenne szükség minden egyes eladás során az újra rajzolásra. Nem is hangzik rosszul, igaz?

Azoknak, akiknek családi házuk, illetve telkük van, harmadik a helyszínrajz, vagy térképmásolat. Ez tulajdonképpen a telek felülnézeti térképrajzát mutatja, amelyen szerepel a feltüntetett építmény is. Ezen kívül a kitűzési vázrajz is ebbe a kategóriába tartozik, amely a földmérőktől egy 1000 Ft-os díj kifizetése ellenében soha többet nem kell kikérnünk, ha a telekhatár nem változik. 

Ezek a papírok nélkül nem érdemes egy ingatlant megvásárolni, ugyanis elég nagy port tud kavarni, ha kiderül, hogy hiányoznak ezek a dokumentumok. És mindenki tudja, hogy Murphy ilyenkor dolgozik a legjobban, amikor szükség lesz majd rá, akkor már túl későn kaptunk a fejünkhöz.

Társasház esetén akadnak tipikus hibák, amelyekkel a lakástulajdonosok nagy részét könnyedén sarokba lehet szorítani.

Beépítetlen építési- és egyéb besorolású teleknél szintén fontos lehet a telek elhelyezkedése, és hogy pontosan mit is lehet rá építeni.

Közművek: Beépült családi házaknál, sorházaknál is érdemes tájékozódni efelől, nemcsak megvásárolandó telkek esetében.

Több tulajdonos esetén: Előfordult már olyan is, hogy több tulajdonos esetén az egyik nem tartózkodott hosszabb ideje az országban, vagy az egyik betegeskedett, vagy egyszer el akarta adni az ingatlant, majd meggondolta magát. Ilyen körülmények között elég nehéz sikerre vinni egy  lakáseladást. 

Tehát összességében érdemes a lakás tulajdoni jogának megszerzése után elrakni egy dossziéba a fent említett szükséges papírokat, megkönnyítve az utólagos eladást.  A vevői reklamáció egészen a pereskedésig is elfajulhat, ami egyértelműen senkinek sem lenne egy kellemes folyamat, feltéve, ha visszagondolunk arra, hogy pár aprócska papírról lett volna szó! :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://centralhome.blog.hu/api/trackback/id/tr407554338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása