A belvárosi ingatlanok specialistája!

Central Home

Central Home

Hogyan legyünk jó albérlők?

2015. szeptember 24. - Central Home
Megtaláltuk álmaink lakását? Jó hír! Már csak kezet kell rázni rá a tulajdonossal? Még jobb. Azonban mielőtt nagy sietségünkben, hogy pontot tegyünk a hercehurca végére, nem árt tisztában lenni a legfontosabbakkal. Íme néhány tipp, hogyan maradjunk albérlőként is a helyzet magaslatán.
o-rent-flat-facebook.jpg

Szerződés, szerződés, szerződés

Első és legfontosabb: minden esetben kössünk szerződést a bérbeadóval, méghozzá közjegyzővel hitelesítve. Nemcsak a jogi vonatkozat miatt, de azért is, hogy bérbeadó és bérbevevő egyaránt feketén-fehéren rögzíthesse a kikötéseit, illetve a megállapodás pontos részleteit. Érdemes még a szerződés megírása előtt megegyezni a legfontosabb kérdésekben.
Ilyen például határozott idejű szerződés esetén a bérleti viszony időtartama, vagy határozatlan idejű szerződésnél a felmondási idő - ne érjen kellemetlen meglepetés!
Tisztázzuk a pontos anyagiakat - bérleti díj, kaució, közös költség stb., továbbá azt, hogy ezeket milyen időközönként, milyen formában, milyen címre kell kifizetnünk.
Jegyezzük fel a lakás állapotát átvételkor, hogy kiköltözéskor ugyanúgy adhassuk vissza. Amennyiben bútorozott lakást bérlünk, a szerződésbe kerüljön bele egy részletes leltár a lakásban található bútorokról, tárgyakról. Ha a berendezések valamelyike önhibánkon kívül, a rendeltetésszerű használat során romlik el, a tulajdonos köteles megjavíttatni azt. Magától értetődő, hogy a közös megegyezés alapján és az ésszerűség határain belül járjunk el, de jó elkerülni a felesleges költségeket, ha például a mosógép egyik pillanatról a másikra felmondja a szolgálatot, vagy reggelre lepereg a vakolat fele.
Ezeken felül minden egyéb feltétel, kötelezettség írásba foglalható. Ami most felesleges apróságnak tűnik (dohányzás, háziállatok, kell-e zárat cserélnünk?), később jó hivatkozási alap lehet! Természetesen a korrekt viselkedés és a kölcsönös tisztelet elengedhetetlen a bérbeadó és a bérlő részéről egyaránt. 
525466ad4798c_fekete_rigo_koltes_korfolyoson_bakats_ter_budapest_2012_orban_zoltan_0001.jpg

Bérlőetikett

Túl vagyunk a nehezén, a beköltöztünk. Az olyan alapvető dolgok, mint a lakás karbantartása vagy a tisztaság, nem szorulnak magyarázatra. Mi is elvárjuk a bérbeadónktól, hogy a lakás használható és élhető legyen, így nekünk is ehhez kell tartanunk magunkat. 
Azonban már nemcsak az albérletünk az egyetlen, ami odafigyelést igényel.
Ha még nem került rá sor, minél előbb keressük fel a társasáház közös képviselőjét. Cseréljünk vele elérhetőséget, hiszen hozzá fordulhatunk bármilyen problémával, illetve ő is értesíteni tud majd a minket érintő ügyekről a házban (pl. közösségi fórum, felújítások).
A társasházi élet elkerülhetetlen tartozékai a szomszédok. Legyünk előzékenyek, hiszen nem vagyunk egyedül, ez mások élettere is. Ne zajongjuk, ne szemeteljünk, tartsuk be a ház szabályait. Persze nem kötelező az összes szomszédunkat egytől egyig megismerni, de udvariasnak lenni nem kerül semmibe, nem beszélve arról, hogy a hosszasnak ígérkező egymás mellett élést is kellemesebbé teszi.
Sok szerencsét minden albérlőnek!

A bejegyzés trackback címe:

https://centralhome.blog.hu/api/trackback/id/tr537817086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása