A belvárosi ingatlanok specialistája!

Central Home

Central Home

Hogyan legyünk jó bérbeadók?

2015. november 05. - Central Home

Néhány héttel ezelőtti cikkünkben szó esett a lakásbérlés legfontosabb tudnivalóiról. Ma az érme másik oldalával foglalkozunk: a bérbeadással.  Mik a teendőink egy sikeres kiadáshoz?

rental-agreement.jpg

Első körben mérjük fel a lakás állapotát, és gondolkodjunk el egy esetleges felújításon, hiszen már egy kisebb mértékű vérfrissítés is sokat dobhat az ingatlan értékén. Egy tisztasági festés, az elavult nyílásszárók cseréje, a vízvezetékek korszerűsítése hosszútávon megtérülő befektetésnek számítanak.

Hozzunk döntést, hogy milyen feltételekkel szeretnénk a leendő albérlő rendelkezésére bocsátani a lakást. Bútorozottan vagy bútorozatlanul? Hosszú vagy rövid távra? Hányan lakhatnak ott egyszerre? Milyen mértékben alakíthatják tovább saját ízlés szerint a lakást? Na és a háziállatok? Érdemes előre tervezni, így nem érhet meglepetés a későbbiekben.

Határozzunk meg egy reális bérleti díjat, illetve, hogy mit foglal magában. Sokat számít a lakás elhelyezkedése, lokációja: egy belvárosi, emeleti ingatlant lényegesen magasabb áron lehet kiadni, mint egy külvárosi földszinti lakást. Tájékozódjunk arról, hogy a környező lakások milyen árkategóriában mozognak, és ezeket összehasonlítva már könnyebb dolgunk lesz.

Sokszor szokott gond lenni a rezsi fizetésével, gyakran nem tudják a tulajdonosok, hogy mi a jobb: átírni vagy sem a közműveket. A legmegbízhatóbb megoldás az, ha  a bérlő havonta fizet nekünk az óraállások alapján, mi pedig a szolgáltatónak. Ha átiratjuk az órákat, a későbbiekben esetleges fizetési késedelem vagy egyáltalán nem fizetés esetén minket nem terhel felelősség.

Hogyan keressünk albérlőt? Kézenfekvő megoldás ingatlanoshoz fordulni, hiszen egy megbízható iroda kiterjedt kapcsolatai révén gyorsabban találja meg az ideális albérlőt. Bocsátsuk közre a legfontosabb és legaktuálisabb adatokat a lakásról, és biztosítsunk lehetőleg jó minőségű fotókat a hirdetéshez. Érdemes visszaolvasni a blogon, ahol sokat foglalkoztunk már azzal, hogyan készíthető fel a lakás eladásra vagy bérbeadásra.

Ha potenciális bérlőt találtunk, tájékozódjunk róla. Már egy személyes találkozáson is sok minden kiderül, kérdezzünk bátran jelenlegi lakhatásáról, foglalkoztatásáról, szokásairól. Csak előnyünkre válhat, ha egy tisztességes, megbízható ember lakja majd a lakásunkat.

heart-my-landlord1.jpg

Elengedhetetlen, hogy hitelesített, részletes és tanúzott bérleti szerződést készítsünk, minimum két példányban. Ebben szerepeljen az összes megállapodás és feltétel, amit előzetesen a bérlővel megbeszéltünk. Készítsünk leltárt, rögzítsük a teendőket műszaki hibák esetén , a bérleti díjat és a kauciót (két hónapi bérleti díj a megszokott, de ez természetesen nincs megszabva). Inkább több minden legyen szerződésbe foglalva, mint kevesebb.

Magánszemélyként az ingatlan bérbeadása  áfamentes. Azonban akár kézzel írva is, de bizonylatot kell kiállítanunk a fizetésről a bérlőnek. Ennek tartalmaznia kell a bizonylat nevét, sorszámát, kiállítás dátumát, fizetési határidőt, kiállító nevét és bérlő, lakcímét, adóazonosítóját, aláírását. A bevételünkből adót kell fizetni, melynek mértéke függ a költségek elszámolásától. Ne féljünk az ingatlanirodához fordulni az ügyes-bajos részletekkel, hiszen a szakértők segítenek átlátni a helyzetet. Ügyvéd segítségét is igénybe vehetjük, és vegyük is a bérleti szerződéshez.

És hogy mikor menjünk a bérlőhöz? Tartsuk tiszteletben a privát szférát, ne toppanjunk be váratlanul kétnaponta, noha érthető, ha szeretnénk nyomon követni, milyen állapotban van a lakás. Akár a szerződésben is megállapodhatunk egy kijelölt időpontban, időpontokban (havi 1 alkalom általában ideális), de egy kölcsönös tiszteleten és bizalmon alapuló albérlő-főbérlő viszonyban nem okozhat gondot telefonon vagy e-mailen közös dűlőre jutni.

Ha bekövetkezik a legrosszabb, és ki kell rakni a bérlőt, forduljunk ügyvédhez. Kínos és sok fejfájást okoz egy problémás bérlő, ezt elkerülendő inkább az elején legyünk minél körülményesebbek, hogy zökkenőmentes és eredményes hónapok várjanak ránk.

Reméljük, segíthettünk átlátni a folyamatot. Amennyiben kiadásra szánja el magát, forduljon a Central Home specialistáihoz bizalommal, és garantáltan nem fog csalódni. :) 

A bejegyzés trackback címe:

https://centralhome.blog.hu/api/trackback/id/tr618052526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása