A belvárosi ingatlanok specialistája!

Central Home

Central Home

Lakásdekor tippek 2. - A megfelelő tapéta kiválasztása

2016. március 08. - Central Home

Tapétával dekorálni a falat azért lehet jó ötlet, mert dísztárgyak helyett ékesíti a helyiséget, így a portörlés sem veszi el időnket ;) Összeszedtük azokat a tudnivalókat, amiket érdemes figyelembe venni tapétaválasztáskor. Reméljük, ez a kis útmutató segítséget nyújt majd azoknak, akik a tapéta mellett döntöttek, vagy azoknak, akik nem ismertek a témában!

 tapeta1.jpg

1. Mindenekelőtt érdemes tisztázni, milyen típusú tapéták léteznek!


Csoportosíthatók négyzetmétersúly szerint:

- Könnyű papírtapéták: átlagos m2-súlya 75 - 100 g/m2 > Jellemzők: kisebb költség, gyengébb papírminőség, gyorsabb elöregedés, kisebb választék, felhasználásuk csökken

- Középnehéz papírtapéták: átlagos m2-súlya 80 - 130 g/m2 > Jellemzők: hatalmas választék, leggyakrabban alkalmazott, széles körben alkalmazható

- Nehéz papírtapéták - papírkárpitok: átlagos m2-súlya 130 - 180 g/m2 > Jellemzők: erős papíranyag, tartós, elsősorban reprezentatív igények kielégítésére szolgál

 

Csoportosíthatók anyaguk szerint is:

Papír alapú tapéták: Ennek a tapétának a minőségét a fentebb leírt csoportosítás szerint határozzák meg.
Lehetnek színesek, mintásak, dombornyomottak, simák. A papírtapéták viszonylag olcsók, de tudnunk kell,
hogy sérülékenyek és kevésbé tartósak. A ár a színtől is függ!

papiralapu.jpg

 

Vlies (növényi rost alapú) tapéták: manapság ezt vásárolják a leggyakrabban, mert rugalmas, és mérettartó! "Lélegző anyagnak" is nevezik, mert képes nagy mennyiségű levegő és pára átengedésére, így fürdőszobában is nyugodtan alkalmazható. Még egy fontos tulajdonsága, hogy tűzálló és a falak mozgására sem repedeznek meg!

vlies1.jpg

vlies2.jpg

 

Textil tapéták: Ez a tapétázás egyik legrégebbi formája, minden korban megőrizték helyüket, jöhetett akármilyen divatkorszak! Közös tulajdonsága a fentebb említett két típussal, hogy papír és vlies alapra felvitt rostos szálakból készül. Ez a fajta is kaptható nyomtatott mintákkal ellátva!

textil1.jpg

textil2.jpg

 

Velúr tapéták: Ez a tapétafajta nagyon nehezen tehető fel, ezért is nem alkalmazzák széleskörben. Mindenképpen szakértő végezze a munkát!

velur1.jpg

velur2.jpg

 

Fémes tapéták: Nehéz vagy vlies alapra laminált vékonyalumínium fóliarétegből áll. jellegzetessége a fémes csillogás. Viszonylag drága tapéta, ezért csak ritkán vásárolják.

femes1.jpg

femes2.jpg

femes3.jpg

 

Természetes anyagból készült tapéták: Fő, levelek, bambusz vagy parafa felhasználásával készül és nagyon mutatós tapéták hozhatók létre belőlük! Ezen alappanyagok a tapétára kasírozva szép mintákat hoznak létre.

termeszetes1.jpg

termeszetes2.jpg

 

Érdekességként megemlíthető még két típus!

Az egész falas tapéta, más néven fotótapéta, több nagyobb darabból összeállított kép. Manapság újra divatba jött, modern mintákkal és nagy választékban. 

fototapeta1.jpg

fototapeta2.jpg

fototapeta3.jpg

 A festhető tapéta feltétele után utólagos festést igényel. Legismertebb ilyen típusú tapéta a fűrészporos és az üvegszálas tapéta.

festheto.jpg

 

2. Most, hogy tisztáztuk a típusokat, érdemes beszélni a mintákról és elhelyezésükről.

Kis szobákba az aprómintás, vagy a csíkos tapéta az ideális, mert előnyösen tágítják a teret, így egy nagyobb szoba látszatát keltheti! Természetesen ez esetben a világos szín megfelelőbb, mint a sötét. 

post_138927_20130823222649.jpg

Nagyobb helyiségek esetében nincsenek szabályok és megkötések, bármilyen típust és mintát alkalmazhatunk. De azért az alapszabályokra érdemes figyelni, amiket előző blogbejegyzésünkben említettünk a színek kapcsán! Mi szerint sötét tapétát csak világos szobában alkalmazzunk, világos tapétával pedig több fény varázsolható egy sötétebb helyiségbe. 

modern-fashion-dark-vertical-striped-non-woven-wallpaper-roll-sale-black-gray-background-for-living-room.jpg

modern-small-living-room_with-nice-red-floral-pattern-wallpaper_light-brown-sofa_dark-storage-and-bookshelv_rectangular-pattern-lihgting.jpg

Tapétavásárlás előtt érdemes végignézni a kínálatot, interneten is keresgélhetünk, hogy körvonalazódjanak elképzeléseink. Ha van kedvenc motívumunk, akkor azok között is érdemes keresgélni, ilyen lehet például a virág, falevél, madár vagy nonfiguratív mintázat.

bamboo.jpg

 

tree.jpg

nonfig.jpg

leaf.jpg

bird.jpg

A tapéta színét úgy kell megválasztanunk, hogy illeszkedjen a helyiség bútoraihoz, méreteihez, stb. Előrébbvaló, hogy tetsszen nekünk a minta, mert ez egy hosszútávú átalakítás. Hiába találunk szépnek egy mintát, ha közben tudjuk, hogy nem a stílusunk!

Még egy fontos dolog vásárlás előtt: mindenképpen vegyünk mintát/mintákat, tegyük ki a falra oda, ahova tervezzük, és figyeljünk, milyen érzéseket kelt, mikor elsétálunk előtte, zavaró-e vagy kellemes. A fémes hatású tapétáknál különösen fontos, hogy a szobában sétálva nem vakít-e el minket!

wallpaper5.jpg

Mindenképp kérje ki szakértő, eladó vélemányét, aki tájékoztatja Önt a választott tapéta tulajdonságairól, kezelhetőségéről, hogy igényeli-e szakember közreműködést vagy sem! Sokkal többe kerülhet, ha oktatóvideók alapján mi magunk próbálkozunk meg vele és nem járunk sikerrel. A minták összeillesztése nem könnyű feladat, ahogy az sem, hogy a tapéta alá ne kerüljön levegő, és nem váljon le. 

installing-wallpaper.jpg

Jó válogatást kívánunk! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://centralhome.blog.hu/api/trackback/id/tr748451142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása