A belvárosi ingatlanok specialistája!

Central Home

Central Home

Lakásdekor tippek 3. - Milyen padlóburkolatot válasszak?

2016. március 21. - Central Home

E heti blogbejegyzésünkben abban szeretnénk segítséget nyújtani, hogy az Önnek legmegfelelőbb padlóburkolatot választhassa ki! Ha épp egy lakásfelújítás közepén van, de még nem döntötte el, milyen lesz a padló, akkor ismertetőnk segítséget nyújthat a mérlegelésben. ;)


A 4 alapvető padlóburkolat típus

1. A laminált padló

laminalt001.jpg

Ha valaki kevés költségből gazdálkodhat, a laminált padló lehet a megoldás. Nem keverendő a linóleummal! Korszerű technikával készül, 90%-ban fa anyagú, így átmenet a hideg- és melegburkolatok között. A laminált padlók között is vannak extrább változatok, ezeknek az ára is magasabb. Népszerűek azok a típusok, amelyek visszaadják a fa természetes, szép rajzolatát vagy kő hatását. Manapság megnőtt az egyik lakásból a másikba való költözés gyakorisága, így érdemes lehet egy felújítás esetén ezt a burkolatfajtát választani, hiszen szándékosan nem hosszú távra vesszük, így nem is fektetünk bele több pénzt!
Akik követik a legújabb lakberendezési trendeket, azoknak is ideális lehet, ha valami különlegeset szeretnének a lakásba, páldául domború, vagy fényes felületűt. Más anyagok esetében ezeknek a gyártása, és kialakítása a többszörösébe kerül! Aki úgy gondolkodik, hogy "pár év múlva úgyis lecserélem", azok számára a laminált padló a megoldás. Azt is tudni kell, hogy ha sérül, elkopik, nem lehet felújítani, le kell cserélni! Másik előnye, hogy takarítása könnyű és egyszerű, emelett magas kopásállóság jellemzi.


Miért érdemes mellette dönteni?

- alapanyaga környezetbarát faőrlemény
- felszínén UV-álló, színtartó dekor réteg található
- kopás-, nyomás-, karcolásálló
- padlófűtés esetén is alkalmazható
- egyszerűen és gyorsan lerakható
- könnyen tisztítható
- kedvező ár-érték arány jellemzi


Ár: alacsony, gyakorlatilag alig van versenytársuk 2.000-7.000 Ft/nm
Minőség: 5-20 év, de akár 25 év is lehet a garancia magasabb minőség esetén
vastasága: 7-10 mm

laminalt1.jpg

laminalt2.jpg

laminalt3.jpg

laminalt4.jpg


2. A padlószőnyeg

padloszonyeg001.jpg

A padlószőnyeg meleg hatású, összefüggő felületet ad, puha és csendes járást biztosít! Esztétikai összhangot hozhatunk létre a lakásban, ha több egybenyíló szobában ugyanaz a padlószőnyeg van lefektetve. Mivel nagy felületen alkalmazzuk, ezért meghatározó jellegű. Ajánlatos emellett a meglévő bútorainkat figyelembe véve megválasztani a színét! Ne feledje, kis alapterületű lakásban a nagy mintákkal teli szőnyeg csökkenti a teret és elnyomja a berendezést! Tisztítása nem egyszerű művelet, de a sötétebb szőnyegeket kevésbé látszik meg a szennyeződés, mint a világosabb fajtákon.
Léteznek külön, gyerekszobába való padlószőnyegek, mert a gyerekszobánál különösen fontos, hogy vidám és izgalmas mintát válasszunk, ami a gyerkőcnek is tetszik! Fontos, hogy otthonosnak érezze, és a játékkal eltöltött órák vidáman teljenek. Nagyon népszerűek az aktivitásra serkentő, jól ismert autópályás szőnyegek.
Előnye, hogy akár nagy területen is saját kezűleg lefektethető! Szőtt mintázatuk és színválasztákuk nagyon változatok. Általában jó ár-érték arányt képviselnek.
Sokan tudják úgy, hogy allergizáló hatású, ezért kerülik az alkalmazását, de ez egy tévhit! A lakásban felhalmozódó por, és ebben a közegben élő poratkák okozzák az allergiás tüneteket. Megfelelő tisztítással ez megelőzhető!


Miért érdemes mellette dönteni?

- meleg hatású
- a legmagasabb komfortérzetet biztosítja
- puha és rugalmas - kíméli az ízületeket és izmokat
- jó hang- és hőszigetelő
- csendes, kényelmes járást biztosít
- hosszú élettartamú burkolat


Ár: 7.000-12.000 Ft/nm, a gyerek szőnyegek olcsóbbak
Minőség: befolyásoló tényező, hogy a lakás mely területén alkalmazzuk, akár 30 év garancia
Vastagsága: 3-12 mm

padloszonyeg1.jpg

padloszonyeg2.jpg

padloszonyeg3.jpg

padloszonyeg4.jpg


3. A PVC padló

pvc001.jpg

A PVC padló 100%-ban mesterségesen létrehozott műanyagból készül, nem összetévesztendő a linóleummal! Ez a burkolat típus lakossági, intézményi és ipari felhasználásra egyaránt alkalmas. Úgy tervezték, hogy nagyobb igénybevételnek is ellenálljon, emellett nagy kopásállóságú. Ez a legolcsóbb megoldás, nagy választékkal rendelkezik. A PVC padló az egészségre ártalmas szennyezőanyagokat nem bocsájt ki!
Tartós és rugalmas, vízálló, nem árt neki az olaj és a zsír, használható padlófűtés fölött is, a vastagabb fajták csendesek és nagyon meleg hatásúak.
Télen fűteni kell ezeket a PVC-s helyiségeket, mert a hidegben töredezni kezdhet.
Létezik kő mintás, fa mintás és design padló változatban is, mely a különleges mintáatokat kedvelők számára lehet jó választás! Lakáson belül érdemes válogatni, mely helyiségekben alkalmazzuk, mert például hálószobában és nappaliban egyáltalán nem mutat jól! Nem mutat jól továbbá magas minőségű bútorok és berendezési tárgyak mellett. De jól illik puritánabb helyiségekbe, mint például a konyha, fürdőszoba, előszoba, kamra.


Miért érdemes mellette dönteni?

- egyszerűen tisztítható
- nagy ellenállást mutat deformációk ellen
- kiválóan alkalmazható padlófűtéshez
- nem igényel különleges karbantartást
- padlócsúszásmentes felülettel is igényelhető
- ipari és lakossági felhasználásra egyaránt alkalmas


Ár: 1.200-5.000 Ft/nm
Minőség: átlagos minőségű, tartós, de a vastagságától függ
Vastagsága: 1,6-4 mm

pvc1.jpg

pvc2.jpg

pvc3.jpg

pvc4.jpg


4. A linóleum padló

linoleum001.jpg

Talán kevesen tudják, de a linóleum padló 100%-ban megújuló, természetes anyagokból készül! Emiatt joggal nevezhetjük természetbarát megoldásnak és e tulajdonsága okán gyermekek szobájában is kitűnően alkalmazhaó. Összetételének köszönhetően a nagyobb igénybevételnek kitett helyiségekben is használható, mint például a konyhában, előszobában és irodai helyiségekben. Nagy részben parafaőrleményből áll, emiatt olyan rugalmas. A linóleum egyszerre melegburkolat hatású, és adja vissza a gránit és márványlapok megjelenését. Nagyon nagy szín- és mintaválasztékban kapható, akár extrém élénk színekben is!

Miért érdemes mellette dönteni?

- 100%-ban megújuló természetes anyagokból készül
- rugalmas
- könnyen tisztítható és ápolható
- jó hőszigetelő
- antibakteriális és antisztatikus
- extrém élettartamú
- nehezen éghető - padlófűtéshez is alkalmas


Ár: 800 Ft/nm-től
Minőség: jó minőségű, kopásálló és görgőszékálló
Vastagsága: 0,8-3,5 mm

linoleum1.jpg

linoleum2.jpg

linoleum3.jpg

linoleum4.jpg


5. A svédpadló

sved001.jpg

Ez a padlótípus speciális. A svédpadló melegséget és biztonságot sugároz, otthonunk természetes minőséget sugall majd. Teljes keresztmetszetében valódi fából készítik. Abban a különbözik a többi padlótípustól, hogy elemei lényegesen szélesebbek és hosszabbak, ezáltal méltóságot és nagyvonalúságot sugároz. Általában egy irányba szokták rakni, ami által kirajzólódik a fa természetes mintája. Többször csiszolható és újralakkozható! Sőt, ha meguntuk a színét, újra is pácolható! Bármely helyiségben használható, a hagyományokhoz való kötődés és az elegancia szimbóluma.


Miért érdemes mellette dönteni?

- egy részük magas ellenállóságú trópusi fa
- felülete keményebb, szélei fózolhatók
- magas olajtartalma miatt a nedvességgel szemben ellenállóbb
- hosszú élettartamú tömörfa
- antikolással kiemelhető a fa természetes rajzolata
- az egyes panelek különböző szélességben és hosszban választhatók

Ár: 8.000-70.000 Ft/nm
Minőség: jó minőség, élettartama 20-200 évig terjed!
Vastagsága: 11-22 mm

sved1.jpg

sved2.jpg

sved3.jpg

sved4.jpg


6. A hajópadló

hajo001.jpg

Beltéri burkolatként való alkalmazása számtalan előnnyel jár. Kiváló hőszeigetelő, meleg hatást kelt és járáskor sokkal rugalmasabb érzetet kelt, mint egy más anyagból készült burkolat. Jellegzetes erezetmintázatával természetességet sugároz, és napjaink legmodernebb technikai megoldásait is megvalósítja. Struktúrájában megegyezik a svédpadlóval, de méretbeli különbésgek vannak közöttük.


Miért érdemes mellette dönteni?

- legnagyobb méretű fa padlóburkolat típus
- fenyőből és a legtöbb európai és egzotikus fatípusból is elérhető
- jó hang- és hőszigetelő
- antisztatikus
- könnyen tisztítható
- minden esetben fózolva* készítik

*fózolás: a parketta széleinek 45 fokos levágása, szerepe mindig ugyanaz, elsősorban a lerakott parketta , padló elemek közötti rést teszi esztétikussá. Gyakori megoldás svéd- és hajópadlók esetében.

Ár: 2.000-5.000 Ft/nm
Minőség:
Vastagsága: 15-35 mm

hajo1.jpg

hajo2.jpg

hajo2.png

hajo3.jpg

hajo4.jpg

 7. Az egyedi padló

egyedi2.jpg

egyedi3.jpg

egyedi4.jpg

egyedi5.jpg

Ez egy olyan padlóburkolat, mely egyedi igényeknek megfelelve kerül tervezésre és gyártásra. Bármi megvalósítható! Akár a mozaik padló, egyedi minták PVC padlón, kővel kirakott alakzatok, és igazi kuriózumnak számítanak a fémberakásos intarzia padlók, vagy a valódi bőrből készült padlók. Ez esetben a pénz nem kérdés, inkább a stílus dominál!

Miért érdemes mellette dönteni?

- különleges, egyedi hangulatot teremt
- saját ötletek is kivitelezhetők vele
- magas minőségű anyagok használatával hosszú élettartam érhető el

 

Végezetül néhány tanács, amit érdemes megfogadni! ;)

- Ha nem vagyunk biztosak abban, milyen padlóburkolatot válasszunk, kérjük ki egy lakberendező tanácsát! Gyakori hiba, hogy mindenből a legdrágább kerül kiválasztásra, és a végeredmény nem lesz egységes, stílusos. Ugyanez az eset áll fenn, mikor az olcsóság a szempont. Ha van lehetőségünk nagyobb választék esetén mérlegelni, akkor jól gondoljuk meg illeni fog-e a bútorok színéhez, a fal színéhez, stb. Ha kikérjük szakértő tanácsát, akkor pénzügyileg jobb megoldás születhet, mintha hozzáértés nélkül döntenénk!

- Ha van háziállatunk (kutya, macska, stb.), akkor linoleumot érdemes vásárolni, mert csak ez a fajta burkolat képes elviselni a körmeiket! A lehulló cigerettahamuval is ez a helyzet. 

- Fontos tényező a burkolat vastagságának megválasztása! Az aljzatbeton magasságának beállítására csak a saját új építésű házaknál van lehetőség.

vege.jpg

Reméljük ez a kis útmutató segít majd a döntésben!

A bejegyzés trackback címe:

https://centralhome.blog.hu/api/trackback/id/tr568508812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása