A belvárosi ingatlanok specialistája!

Central Home

Central Home

Húsvéti lakásdekor különkiadás - avagy hogyan díszítsük fel otthonunkat az ünnepekre

2016. március 25. - Central Home

Itt a Húsvét és egyben egy tökéletes alkalom arra, hogy kibontakoztassuk kreativitásunkat! Emellett tökéletes közös program lehet a szülők és gyermekek számára is. Összegyűjtöttünk olyan kreatív és egyszerűen elkészíthető ötleteket, amiket bárki kipróbálhat és elkészítésük után otthona díszévé válhatnak. ;)

creativekids.jpg

A Húsvét legelterjedtebb jelképe a húsvéti tojás, mely abból a hasonlatból született, mi szerint Krisztus úgy törte fel feltámadásakor a sziklasírt, ahogy egy kifejlődött madár az őt fogva tartó tojás héját.

A tojás piros színe pedig Krisztus vérét jelképezi.

magyarhusvetitojas.jpg

További jelképek: barka, bárány, nyúl, tojás. Dekorációként felhasználható minden régiség, mint például a csipketerítők, fonott kosarak és megkopott ládák :) A hangulathoz igazán a falusi, hagyományos elemekből álló, country stílusú dekoráció illik – még modern nagyvárosi lakásokban is. Az asztalt ne dekoráljuk túl, ez mindig általános érvényű szabály, mert akkor elveszi a figyelmet az ünnepi ételről! Kreativitásunknak semmi sem szab határt, a hobbiboltokban mindenféle kellék kapható! Érdemes körülnézni, mert olyan díszítőelemekre is akadhatunk, amiket saját kézzel nem készíthetnénk el.

A bútorok esetében érdemes lecserélni a terítőket, párnahuzatokat színesebb változataikra :)

szinesszoba1.jpg

szinesszoba2.jpg

A hangsúly a friss, vidám és élénk színeken legyen! Ebben a szezonban olcsón kapható a nagyobb üzletekben is a primula nevű cserepes virág, amely színesítheti a helyiséget!

primula.jpg


1. A tojásfa

tojasfa001.jpg

A tojásfa Németországból és Ausztriából ered, ahol a húsvéti hagyomány részeként tartják számon. Mára már hozzánk is eljutott ez a szokás, és egyre többen akasztanak tojást fákra. Lakásdekorációként a barka ágaira akaszthatjuk a tojásokat! De ha nincs barka, aranyvesszőt is dekorálhatunk.  Ennek elkészítése nagyon egyszerű, nem igényel semmiféle kézügyességet!

eastertree.jpg

A barkaág: a tojás mellett ez a másik leggyakoribb jelkép. A mi éghajlati viszonyaink között a fűzfabarka helyettesíti azokat a pálmaágakat, amelyeket lengetve üdvözölte a nép egykor a Jeruzsálembe bevonuló Jézust.

barka.jpg

A barka ágait bármibe tehetjük: például egy szép vázába, jeges vödörbe, kancsóba, befőttes üvegbe is. Ezután kifújt, festett tojásokat akaszthatunk az ágakra, majd asztalunk díszévé válhat!

 

2. A  húsvéti tojás

Kihagyhatatlan eleme a húsvéti dekorációnak! A tojás díszítése, festése reneszánszát éli napjainkban! Divat lett elsajátítani a tojásdekorálás és tojáshímzés különböző technikáit.

A tojásokat kifújjuk és kimossuk, majd hagyjuk megszáradni. Ezután befestjük tojásfestékkel, vagy kézzel egyedi tojások is festhetők. Ha készen vannak, hurkapálcán szárítsuk őket, így nem sérül a minta. Érdemes vékonyabb szalagot (sárga, narancssárga, fehér) vásárolni, melyet belefűzünk egy vastagabb tűbe, és áthúzzuk a tojáson, majd az alján csomót kötünk. Ez a módja a legegyszerűbb húsvéti tojás elkészítésének!

A festett húsvéti tojásokat tálban, kis fonott kosárban, vagy kézzel készített fészekben is elhelyezhetjük, és az asztalra tehetjük. A tojásokból kis virágtartót is készíthetünk, melyet beleállítunk egy tojástartóba és rövidre vágott szárú virágokat helyezhetünk bele egy kis vízzel :)

tojas_viragtarto.jpg

tojasviragtarto.jpg

 3. A húsvéti koszorú

A koszorú, ahogy Karácsonykor, a húsvéti ünnepekkor is ajtónk díszévé válik. Egyrészt azért jó, mert az ajtó előtti várakozást izgalmasabbá teszi, másrészt azt sugallja, hogy tárt karokkal várjuk az érkezőket, ami családtagjaink és barátaink számára pozitív érzéseket közvetít! 

husveti_koszoru_nyul2.jpg

Ha a kézügyességünk nem annyira jó, akkor a koszorú vesszőalapját meg is vásárolhatjuk hobbiboltokban!

vesszo-koszoru-kreativ-otletek-1.JPG

És ha a koszorú alapját beszereztük, vagy elkészítettük, ezután tetszés szerint feldíszíthetjük! Apró tojásokat szórhatunk el rajta, és fontos, hogy minden díszt rögzítsünk tartós ragasztóval! Középre rakhatunk egy nagyobb díszt, például nyuszit, vagy normál méretű festett tojást vagy akár többet is akaszthatunk a koszorúra. Díszíthetjük továbbá friss tavaszi virágokkal, művirággal vagy filc anyagból kivágott figurákkal, masnikkal.

dscn0340.JPG

husveti_koszoru_rozsas.jpg

4. Húsvéti ablakdíszek

Hasonló szerepe van, mint az ajtón a koszorúnak: barátságosságot sugall az arra járó emberek felé, vendégeink felé! Emellett nagyon vidám, és megmosolyogtathatjuk azt, aki rálát ablakunkra ;)  

ablak1.jpg

Legegyszerűbb díszítés, ha a virágzó kertből, vagy virágárusnál vásárolt virágot vázába tesszük, vagy akár a fentebb említett néhány alternatívát is használhatjuk, amiket a tojásfánál ajánlottunk, majd kitesszük az ablakba! És ha nem túlzó a virágkompozíciónk, akkor kis kifújt fürjtojásokat is akaszthatunk rá! 

Íme néhány ötlet, ami inspiráló lehet a díszek elkészítésekor :)

Kellemes húsvéti ünnepeket kívánunk! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://centralhome.blog.hu/api/trackback/id/tr478520496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása