A belvárosi ingatlanok specialistája!

Central Home

Central Home

Raklapmánia

2015. november 19. - Central Home

Ha van, ami sosem megy ki a divatból, akkor az a "Csináld magad!"-kultusz. A DIY a lehetőségek kimeríthetetlen tárháza, gyakorlatilag bármilyen házkörüli tárgyat összerakhatunk magunk, ha időt áldozunk rá. Stílusos, egyedi, és nem utolsó sorban pénztárcabarát megoldás. 

Mai bejegyzésünkben a nagy népszerűségnek örvendő raklapok újrahasznosításával foglalkozunk. Amellett, hogy jól variálható, viszonylag egyszerűen alakítható és nem igényel több napot a feldolgozása.

www_szephazak.jpg

Különféle célokra számos különböző raklapot készítenek, általában gyalulatban felületű fenyőből vagy nyárfából. Bútorok készítésére általában az egy utas 5 és 7, vagy több deszkával fedett raklapokat szokás használni. Az, hogy melyik típusú raklapra van szükségünk, az elkészítendő bútortól függ. Komolyabb projekt esetén (pl. ágy, ülőalkalmatosságok, tehát nagy teherbírású bútorok) érdemes egy vastagabb, erősebb típust választani. Az új raklapok ára általában 2000-2500 forint körül kezdődik. 

Ha beszereztük az alapanyagot, kezdődhet a munka. Mire lesz szükségünk? A fedlapok deszkái általában szegezéssel rögzítettek, ezek eltávolításához használhatunk szeghúzót, vagy ha óvatosak vagyunk, szétfeszíthetjük vagy szétüthetjük az elemeket. Szalagcsiszoló gép - elengedhetetlen, hogy az elemek felületét simára csiszoljuk használat előtt. 

post_118302_20130222114206.JPG

Lakkozáshoz a félolajos beeresztés, lazúrozáshoz pedig színtelen lazúrral történő bevonás ajánlott. Ezt követően újabb finom, felületi, kézi csiszolás és portalanítás következhet, majd jöhet a lakkozás, vagy a lazúrozás, esetleg a vastag lazúros bevonó réteg felkenése. A darabokra szedett alkatrészeknek minden felületét be kell vonni, ecsetelve vagy festőhengerrel lehet a bevonó anyagokat a raklapok belső felületeire felteríteni. Zománcfestékes bevonatok esetében feltétlenül szükséges az alapozó- és közbenső festék, mert a bevonatrendszer tartósságát csak a megfelelő rétegrenddel lehet biztosítani, ami különösen a külső térben való használatnál nagyon fontos. (forrás)

Ezek után jöhet az összeszerelés, aminek már csak a fantáziánk szab határt. Érdemes facsavarokat használni, amik minden egyéb apró kiegészővel (pl. kerék) megvásárolhatók a barkácsáruházakban.

Íme egy rövid ötletgyűjtemény további képekkel. Kattinson, és nézze meg a galériát!


Jó barkácsolást mindenkinek! :) 

A bejegyzés trackback címe:

https://centralhome.blog.hu/api/trackback/id/tr108090724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása