A belvárosi ingatlanok specialistája!

Central Home

Central Home

Lakásdekor tippek 6. - Lakberendezés Japán stílusban

2016. április 28. - Central Home

Ezen a héten a japán stílus kedvelőinek fogunk kedvezni, és aki esetleg eddig nem érdeklődött iránta, annak hátha sikerül adnunk pár ötletet ami megtetszik és meg is valósítható! ;)

 

A japán stílus a lakberendezés terén is magával hozza a nyugalmat, kiegyensúlyozottságot, továbbá a harmonikus formákat, színeket. Erre a stílusra a minimalizmus és a természetközeliség jellemző. Megtudhatja milyen is a shoji ajtó (ejtsd sodzsi), mi a tatami, és további érdekességeket!

 

A japán stílus meghatározója: a zen tanok

 E tanítások szerint nem szabad jelen legyen a szobákban olyan tárgy, ami nem használható semmire. Így kapunk egy letisztult teret, amiben semmi sem vonja el a figyelmet önmagunkról. Ha kívül rend van, akkor teremthető meg önmagunkban, belül is a rend!

 

A shoji tolóajtó

 A mai japánban ez alatt egy fából készült tolóajtót értenek, mely egy fa sínen fut könnyen és halkan, ablakaira fényáteresztő papír van ráfeszítve. Ugyanakkor ez nem csak ajtóként működik, hanem falként is funkcionál! Jelentése takarja funkcióját, "valamit elzárni" vagy "eltakarni" jött létre.

A ráfeszített fényáteresztő papírt nevezik shoji papírnak, amit mi nyugaton rizspapírnak nevezünk. Ennek a papírnak szép textúrája van, finom anyag. Egy forró nyári napsütésből is egy kellemesebb szórt fényt enged át! ;)


A japán hálószoba

 Japánban régebben népszerű volt a padlógyékény, japán nevén tatami vagy makura, gyékényborítását igusza-fűből fonják, alapja pedig rizsszalmából készül, belsejét pedig hajdina-pelyvával töltik ki, melynek jó szellőző képessége van és rugalmas, felveszi a fej formáját. Ha ezt nappalra feltekerik, akkor a háló könnyen nappalivá alakítható!

Manapság azért a japánok többsége is ágyban alszik, már ritkán találkozunk tatamival berendezett szobával, az inkább a gyerekszobában fordul még elő: napközben nincs leterítve az a gyékény és a matrac, így az amúgy is kicsi szobában több hely van a gyerekek számára. :)

A japán ágyak jellemzően alacsonyak és ha a kerete fából készült, akkor kihangsúlyozza a természetközeliséget, és a harmóniát a természettel.

A japán lakberendezési stílus a minimalizmus kedvelőinek kedvez. A lakásban nincs sok dísz, egyszerű bútorok, nyitott, tágas terek jellemzik, nincsenek felesleges tárgyak. Fel lehet dobni a lakást japán stílusú elemekkel, de igazán akkor érthető ez a szemléletmód és alkalmazható a stílus, ha kicsit elmélyedünk a kultúrájukban! ;)

Egy régebbi blogbejegyzésünkben adtunk egy kis útmutatót a földszínek használatához. A japán stílusban ezeket érdemes alkalmazni!

A fürdőszoba

 Japánban a fürdőnek különleges kultúrája van, a fürdőszoba egy szent hely, ami a megtisztuláson túl kikapcsolódást is jelent. Általában kisebb kádat helyeznek el, például ülőkádat, ami megfelelőbb a lazításra, azonban a tusoló szolgál igazán a tisztálkodásra.

 Az előtér - előszoba

 A japánoknál az a szokás, hogy ebben a kis előtérben, ami általában süllyesztve van szintben a többi szobához képest, veszik le a cipőiket, és bújnak át egy papucsba. Mint azt az előbb említettük, az egyik párosítás az, amikor a hálószoba alakítható nappalivá. Azonban a lentebbi képek között számos olyat is találhat, amin a konyha van egybenyitva a nappalival! 

A nappali díszítése általában egy frissen vágott virágkompozíció egy ízléses vázában egy alacsony asztalkán. Felette egy kalligrafikus írással írt hosszabb tekercskép lóg.

september_alcove.jpg

Ezek voltak tehát az alapok a japán lakberendezési stílushoz. Kis lakásban különösen jó eredmény érhető el vele, mert a nyitott, letisztult terek a nagyobb szobák érzetét keltik! Sok sikert kívánunk a megfelelő elrendezés kialakításához! ;)

A bejegyzés trackback címe:

https://centralhome.blog.hu/api/trackback/id/tr888664906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása