A belvárosi ingatlanok specialistája!

Central Home

Central Home

Lakásdekor tippek 4. - Milyen legyen az ablak? - alapok a nyílászáró választásához

2016. április 01. - Central Home

E heti tippünk az ablak kiválasztásáról szól: milyen típusú és milyen stílusú ablakot vegyünk lakásunkba? Még mindig tart a lakásfelújítás? Eljön az a lépés is felújításkor vagy új lakás építésekor, mikor nyílászárót kell választani! Ebben igyekszünk segítséget nyújtani bejegyzésünkben. ;)

 

Elsőként érdemes tisztázni az ablak típusokat!

1. A fix ablak

Ez a típus egy fix üvegfelülettel rendelkezik, nem nyitható nyílászáró. Ez a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás. Akkor ajánlott, ha a helyiségben nincs szükség nyitható ablakra, csak egy olyan nagy felületre, amin keresztül sok fény áradhat be. Fontos tudni, hogy 3 nm-nél nagyobb felületű ablaknál biztonsági üvegezés szükséges!

 2. A nyíló ablak

Ez a típus egyszárnyú, oldalra nyílik, és a nyitás iránya megválasztható (balra-jobbra). Attól függően, melyik irányba szeretnénk nyitni, egy kilincs helyezkedik el az ablakszárny oldalán.

3. Bukó ablak

Ez a típus egyszárnyú, felülről buktatható ablak. A kilincs az ablakszárny felső részén helyezkedik el és olyan helyre érdemes tenni ahol az elsődleges szempont a helyiség szellőztetése! Ez lehet a fürdőszobában, ahova nem szokás nagyobb ablakot tenni. De bukó ablakot lehet tenni olyan helyiségekbe is ahol a kilátás is szempont, nagyobb méretekben is létezik ez a típus!

4. A bukó-nyíló ablak és a tokosztott bukó-nyíló ablak

Egyszárnyú, de olyan típus ami egyik irányban nyitható és emellett bukó funkció is van rajta. A kilincs az egyik oldalán helyezkedik el, attól függően, hogy melyik irányba nyílik! Ezt kedvelik a legtöbben, ez a legáltalánosabb típus, szerkezetileg és statikailag a legstabilabb ablak!

A tokosztott azt jelenti, hogy több szárnyú, két felé is nyíló ablakszárnyakból áll, amik bukó funkcióval is rendelkeznek.

5. A középen felnyíló bukó-nyíló ablak

Ennek a típusnak két szárnya van, az egyik szárnya nyíló, a másik szárnya bukó-nyíló! Amikor mind a két szárnyát kinyitjuk, középen nem marad függőleges osztás. A kilincs a bukó-nyíló szárnyán helyezkedik el.

kozepen1.jpg

6. Erkélyajtók: nyíló, bukó-nyíló, kétszárnyú nyíló+nyíló-bukó erkélyajtó

7. Toló-bukó erkélyajtó

 

Az ablakok alapanyagai

Most, hogy tisztáztuk az ablakok típusait, érdemes beszélni az ablakok alapanyagairól is! :) A következőkben ezeket vesszük sorra. A nyílászárókat lakossági szempontból nézve 3 kategóriába sorolhatjuk: műanyag-, fa- és alumínium nyílászárók. 

 1.  A műanyag ablakok

 Manapság ez a legelterjedtebb alapanyag a nyílászárók gyártásakor. Általános előnye, hogy jó ár-érték aránnyal rendelkezik. Alacsonyabb ára nem jelenti azt, hogy gyengébb minőségű lenne, csupán az alapanyaga olcsóbb, de minden tudhat, amit egy drágább típus más anyagból! Másik előnye, hogy kiváló hőszigetelő, ami pedig fűtési költségcsökkenést eredményez és többszörösen megtérül. Sőt mi több, még hangszigetelő képessége is magas, ami fontos, hogy otthonunkban eltöltött pihenésünket ne zavarja meg az utca és a forgalom zaja. 

2. A fa ablakok

 A fa életünk része: fűtünk vele, építünk belőle, bútort készítünk belőle. Előnye a fa alapanyagnak, hogy nem kell ipar az előállításához, nem képződik belőle hulladék és folyamatosan újratermelődik. A fa ablakok legnagyobb előnye az esztétikum és természetesség, melyet semmilyen mesterségesen létrehozott anyag nem képes utánozni! Kellően szilárd és energiát takaríthatunk meg használatával. Szép, nemes anyag és illatanyaga is páratlan hangulatot kölcsönöz a helyiségnek. Azonban az esztétikus kinézet megtartása a fa anyag rendszeres ápolását igényli. Néhány évente felületkezelést kell végezni rajta és  le is kell festeni. Ez azért fontos, mert a fa anyagra jellemző, hogy egy bizonyos idő eltelte után kiszárad, és így veszít légzáró képességéből. Áruk 20-30%-kal magasabb, mint a műanyag nyílászáróké. 

3. Az alumínium ablakok

Legnagyobb előnye a stabilitás és időtállóság. Áruk kb 50%-kal magasabb a műanyag nyílászárókénál. Lakossági épületekbe ritkán építik be, mert elég drágák. Jellemzőbb ipari épületek és irodák esetében. Az alumínium borítás sokféle színben rendelhető, így igazítható a már meglévő homlokzathoz. Hosszabb távra tervezők számára ajánlottabb, vagy olyan épületekben, melynek nyílászárói nagyobb igénybevételnek vannak kitéve, például az időjárás által!

Ez a kis útmutató segít eligazodni a nyílászárók világában, sok sikert kívánunk a választáshoz! ;)

A bejegyzés trackback címe:

https://centralhome.blog.hu/api/trackback/id/tr638418270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása