A belvárosi ingatlanok specialistája!

Central Home

Central Home

Lakásdekor tippek 5. - Az ajtók kiválasztása

2016. április 15. - Central Home

Ezen a héten a megfelelő ajtó kiválasztásával fogunk foglalkozni. A vendégeink első benyomása lakásunkról az ajtó előtt elkezd megfogalmazódni, így fontos, hogy bejárati ajtónk lehetőség szerint igényes és szép legyen! Fontos szempont napjainkban a biztonság, ez is nagy szerepet kap az e heti bejegyzésben! ;) Lássunk neki!

 

A bejárati ajtó funkciója elsősorban otthonunk intimitásának megőrzése, védelem az illetéktelen behatolókkal szemben, tehát a legfontosabb a biztonság! E mellett azonban fontos, hogy jó hang- és hőszigetelő képességgel bírjon, és a hosszú távú működés sem elhanyagolandó szempont. És végül az esztétikum: az ajtó illeszkedjen a környezethez, a homlokzathoz, színben és stílusban összhang jöjjön létre. A bejárati ajtók árával kapcsolatban fontos megemlíteni, hogy nem érdemes olcsón vásárolni, mert legfontosabb funkciója a védelem, és ez az olcsó típusok esetében jelentősen csökken!

Anyaguk szerint 4 típusról érdemes beszélni:

 

1. Műanyag ajtók 

 

Ennek a típusnak a népszerűsége annak köszönhető, hogy árban ez a legkedvezőbb, széles választékban áll rendelkezésre és jó hőszigetelési képességgel bír! Méretválasztékuk széles és nem igényelnek különösebb karbantartást!

Hátrányuk azonban, hogy ez a típus nyújta a legkisebb fokú biztonságot, és felületének, anyagának hatása miatt tucat termék jelleget sugároz, és ezek mellett még hamarabb is elöregednek mint a többi típus. A színük hamar kifakul és mivel műanyagból készülnek, az ingatlanok penészedni kezdhetnek megfelelő szellőzés hiányában. Egy ilyen ajtó biztonsági rendszerrel való ellátása sok többletköltséget jelent, mert alapvetően ez a típus nyújtja a legkevésbé stabil védelmet.


2. Fa ajtók

 

A műanyag ajtókkal szemben, a fából készült ajtók természetes és meleg hatást biztosítanak. Akik szeretik a természet értékeit a környezetükben tudni, azok számára ez a legjobb választás. A fa könnyen megmunkálható, így széles választákban áll rendelkezésre mind méretben, mind formában, akár egyedi, saját tervezésű mintázatunkat is megvalósíthatjuk! Hőszigetelési képessége tökéletes.

A fa anyag hátránya, mint ahogy azt az ablakoknál is említettük az, hogy folyamatos ápolást és felületi kezelést igényel, hiszen az idő múlásával elvetemedik, ami tönkreteszi a szigetelési és záró képességét! Ha nincsene ellátva biztonsági elemekkel, akkor nem sokkal nyújtanak több védelmet, mint műanyag társaik. Ez esetben is jelentősköltséget jelent a plusz biztonsági berendezés kialakítása!


3. Alumínium ajtók

 

Ha az élettartam az elsődleges szempont, akkor az alumínium ajtó a legjobb választás! Felületét tekintve nem igényelkülönösebb kezelést, karbantartás mellőzésével is megőrzi eredeti állapotát hosszú ideig. De jelentős többletköltséget jelent, ha hőszigetelési képességgel és biztonságtechnikai elemekkel is ellátják! Semmiképp nem sorolható a biztonságos kategóriába ha a mechanikai hatásokkal szembeni ellenállásáról beszélünk!


4. Acél ajtók

 

Ez a típus anyagát és szerkezetét tekintve a legerősebb típus. Előnye, hogy minden fajta ráhatással szemben rendkívül ellenálló, például mechanikai, kémiai, stb. Biztonsági szempontból is az első helyen van! Tűzbiztos, és tartóssági szempontból is kivételes, deformáció nem következik be idővel sem.

Hátránya, hogy a megfelelő hő- és hangszigetelést meg kell oldani ennek a típusnak az esetében. Létezik olyan változata is, aminek a külső borítása fa, így a két anyag előnye ötvözhető! Ez utóbbi típus nagyobb minta- és színválasztékban áll rendelkezésre.


A fent leírtak ismeretében a megfeleő ár-érték arányú ajtó kiválasztása néhány lépésben:

 

1. Hol szeretnénk felhasználni? (kültér, beltéri bejárati ajtó)

2. Mi az elsődleges funkciója? (biztonság, hang=hőszigetelés, tűz gátló, esztétikum, nincs különösebb funkciója)

3. Milyen legyen a megjelenése, dizájn? (egyedi, vagy tömegtermék)

4. Milyen ár-érték aránnyal bír? (bizonyos tulajdonságai milyen előnyt jelentenek számunkra)


Most pedig bemutatunk néhány beltéri ajtótípust, hiszen ezeknél már nem elsődleges szempont a védelem, inkább az esztétikum és a praktikusság jöhet szóba! :) Fontos ezekkel tisztában lenni, ha egy jól funkcionáló, esztétikus, praktikus ajtót szeretne választani!

 

1. Üveges beltéri ajtó - ha túl sötét a szoba!

 

Mielőtt ajtót választunk, érdemes azt a szempontot is figyelembe venni, hogy mennyire világos a lakásunk, vagy az adott szoba, honnan és hogyan jut be a fény a helyiségekbe! A természetes fénytől teljesen elzárt helyiségekbe üveges vagy teli üvegajtót érdemes választani.

- Üveges ajtó esetén különböző kis ablakformák, vagy akár egyedi ablakok vághatók a fa ajtóalapba, melybe végül sima üveg, vagy a helyiség stílusához illeszkedő, akár színes, mintás üvegbetét kerül.

- Viszont ha azt szeretnénk, hogy a helyiség lehető legtöbb fényt kapja, akkor a teli üvegajtó a megfelelő megoldás. Ez a típus engedi be a legtöbb fényt, ráadásul edzett üvegből készülnek, így nagy felület esetén is biztonságos, mert hálósan törnek, nem keletkezik sérülés.


2. A műanyag harmonikaajtó - egyszerűség és praktikum!

 

Lakásokban, különösen szűkös helyeken, kis térségek elválasztására ajánlott, például fürdőszoba, gyerekszoba, kamra, gardróbok, konyha esetében. Viszonylag olcsó, ennek köszönheti nagy népszerűségét. Méretáron kapható áttetszó, fehér vagy színesm, mintás, famintázatú változatokban. Fából is készítik, ez a változat árban is többet jelent, nem csak esztétikumban! A harmonikaajtó egyszerűen felszerelhető és működtethető.


3. Farost lemez beltéri ajtó

 

Ennek a típusnak az egyetlen előnye, hogy olcsó és könnyen beszerezhető. Csak akkor ajánlatos ezt a típust vásárolni, ha gyorsan szeretnénk lezárni egy helyiséget, azonban hosszútávű megoldásként nem megfelelő, sőt esztétikai értéke is közeli a nullához. Könnyen vetemedik, belső szerkezete instabil, az ajtót tartó pántok és a zárszerkezetek gyorsak kopnak. Tartóssága gyenge, felületkezlést nem kap. Masszívabb változatai is kaphatók amik árban is magasabbak.


4. Tömör fenyő beltéri ajtó

 

Sajnos ez is hasonló tulajdonságokkal bír, mint a fent említett farost ajtók, sőt az alapanyag minősége sem mindegy! Általában nem kezelik kellően a fa alapanyagot készítés közben. Elkezdhet kiszáradni, vetemedni és így eldeformálódás után használhatatlanná válik. Utólagos kezelést igényel, emiatt drágább is. Mindenképp magasabb minőséget ajánlott venni ebből a típusból, mert attól várhatunk el tartósságot és nagyobb esztétikumot, ilyen például a skandináv fenyő! Viszont ha műszakilag is korrekt fa ajtót szeretne vásárolni, akkor ezek ára egy még magasabb kategóriában van!

5. Dekorfóliás, vagy laminált beltéri ajtók

 

Ez a típus a legolcsóbb, felületkezelt termék a piacon. Ezeket legtöbb esetben külföldről szállítják. Ára széles keretek között mozog, többféle műszaki és minőségi megoldást láthatunk.


6. Műanyag beltéri ajtó

 

Napjainkban ez a típus nagyobb teret nyert, minimalista stílusú lakásba ajánljuk, vagy olyan helyiségekbe ahol magas a páratartalom. Felülete könnyen tisztítható, és higiénikusan tartható. Panellakásokba ajánlott, mert egyedi méretben is elkészíthető, és jól illeszkedik a vékonyabb panelfalak vastagságához. A műanyag ajtók további előnye még a kiváló hő- és hangszigetelés, ennek köszönhetően garázs és lakótér elválasztásához, vagy dolgozószoba elválasztására tökéletes választásnak bizonyul!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://centralhome.blog.hu/api/trackback/id/tr968615026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása